HTML

Passzív Agresszív

Ha az ember körülnéz, mindenhol azt látja, hogy passzív-agresszív csak kamaszgyerek, vagy legfeljebb partner lehet. Nem sok szót vesztegetnek a net-pszichológusok a szülőkre. Pedig szülőnek lenni a legideálisabb passzív-agresszív szerep. Ha minden kötél szakad, mindig be lehet dobni, hogy "Én adtam neked az életet!" vagy hogy "Csak érted éltem!" És nincs az a közönség (barát, ismerős, rokon vagy bíró), aki a gyereknek adna igazat. Mert hát ennyi szenvedést valakinek vissza kell fizetni...

Friss topikok

Linkblog

Archívum

"Ne is törődj velem!"

2011.01.25. 22:46 P-A

A PA típus alapmondataként tartják számon. És persze az ellenkezőjét jelenti.

De egy egész életet le lehet így írni.

Egy PA gyereke is csak olyan, mint minden más gyerek: Szereti a szüleit és boldoggá akarja tenni őket. Különösen, mivel olyan sok-sok gondjuk van. Több, mint bármi másnak. Mert velük mindenki igazságtalan.

Az egész világ buta, csak a te szüleidnek van igaza. És velük szenvedsz és szorongsz, hogy vajon vége lesz-e valaha ennek a határtalan igazságtalanságnak.

Nem lesz.

De a gyerek mindent megpróbál. Reménykedve hordja haza a kitűnő bizonyítványt, de az anyja fel sem néz a kanapéról, ahol napi 20 órát alszik. De nem tehet róla, mert depressziós. Mert nem sikerült az élete.

A PA gyereke tudja ezt és jóvá akarja tenni.

A PA gyereke már ovis korában megesküszik az anyjának, hogy gazdaggá és boldoggá teszi majd, amint nagy lesz.

Persze a gyereknek nem magától jut eszébe ilyesmi. Ő azt mondja, amit az anyja hallani szeretne.

Mondják, hogy a gyerek leveszi a szülei minden igényét. A beteges gyerek gyakran csak az anyja gondoskodási kényszerének áldozata. Ő csak "megteszi", amit szavak nélkül elvárnak tőle.

A PA gyereke mindent jóvá akar tenni. Hatalmas szíve van és inkább meghalna, minthogy egy perccel tovább hagyja szenvedni az anyukáját. A varázslatos nagykorúság napja közeleg és akkor majd minden más lesz. Addig is szülő helyett szülő leszel. Minden kérdésben felelősséget vállalsz. Tőled kérdezik, mit tegyenek a munkahelyen. Hogy legyen-e testvéred.

Harminc fölött rájössz, hogy bármi, amit te teszel nem teheti boldoggá az anyádat, sem az apádat. Meg hogy másoknak is nehéz volt az élete, nem csak nekik (sőt, gyakran nehezebb). Hogy az élettől való szenvedés mértéke a konstans és az életkörülményektől teljesen független.

Szerintem a depressziót s PA-nek találták ki. Mindent rá lehet fogni.

De te már nem is lehetsz depressziós mellette.

A PA be van zárva a saját agyába. Azért mond annyiszor önzőnek, mert:

A) érzi, hogy attól félsz a legjobban

B) mert tényleg igazságtalannak érzi, ha nincs minden úgy, ahogy ő akarja.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://passziv-agressziv.blog.hu/api/trackback/id/tr322613770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása